Waarom warmt uw laptop zo hard op na een tijd?

In dit artikel zal ik kort proberen te verduidelijken waarom voornamelijk na een periode, uw laptop heel warm wordt.

Dit is voornamelijk het gevolg van stofvorming die zich tussen de koeling fan en de radiator in de laptop vormt.

Dit kan vlugger gaan afhankelijk van hoe je uw laptop gebruikt, als je heel veel films kijkt in uw bed bijvoorbeeld, of een andere stoffige ondergrond, zal zich veel vlugger een laagje stof vormen dan wanneer je uw laptop voornamelijk op een harde ondergrond plaatst.

Het is niet slecht om uw computer ongeveer om de twee jaar eens te laten uit kuisen, hiervoor kan je gemakkelijk terecht bij een ervaren computer hersteller.

In dit artikel zal ik heel kort het betreffende probleem schetsen aan de hand van twee foto’s, maar eerst en vooral schets ik kort het principe van de koeling in een laptop.

De fan zal koude lucht blazen over een radiator, die op zijn beurt verbonden is met metalen geleiders, die bevestigd zijn op de processor en/of de grafische chip.

Wanneer de radiator vervuild is door de vorming van een laagje stof, kan de koele lucht niet meer van de fan over de radiator blazen, en zal de koeling bijgevolg niet meer werken.

Op onderstaande foto zie je het probleem geïllustreerd:

Vervuilde radiator

Hier zie je duidelijk dat je bij de meeste laptops -afhankelijk van type en merk- meestal de laptop volledig moet ontmantelen, en dat het stofzuigen vanaf de buitenkant dus geen zin heeft, alsook heeft het blazen met bijvoorbeeld een compressor vanaf de buitenkant geen enkele zin, en is ten zeerste af te raden.

Wanneer de computer hersteld is, en de radiator terug proper gemaakt is, zie je het effect er van op volgende foto:

Propere radiator

Indien u ietwat durf heeft, kan u dit uiteraard zelf uitvoeren. Anderzijds zijn er heel wat computer herstellers die dit tegen een heel schappelijke, en eventueel zelfs een forfaitaire prijs uitvoeren.

Tagged ,