Dak, ook voor het milieu

Sommige mensen hebben geld over en hebben geen idee wat ze ermee kunnen. Een van de dingen die je dan met dat geld kan doen is door het allemaal in je huis te investeren. Een van de dingen waar je dat in kan investeren is het dak van je huis. Er zijn verschillende daken die vriendelijker zijn voor het milieu die het pannendak kunnen vervangen. Een van die alternatieven zijn rieten daken.

Een rietendak is een goede investering omdat een pannendak minder goed isoleert dan het rietendak. In de winter blijft het daardoor langer warm in huis en in de zomer is het minder moeilijk om het koel te houden. In de winter bespaar je daarom op stookkosten en in de zomer bespaar je op kosten om het huis koel te houden.

Daarnaast is een rietendak een goede investering omdat het voor sfeer zorgt. Een rieten dak heeft de eigenschap om met het weer mee te kleuren en dat geeft sfeer. Zo kleurt het dak lichter als de zon erop schijnt en kleurt het dak donkerder als het regent. Het belangrijkste aan een rietendak is dat de meeste rietsoorten in tegenstelling tot dakpannen bijna volledig biologisch afbreekbaar zijn. Waardoor een rietendak milieuvriendelijker is dan een pannendak.

Het nadeel van een rietendak is dat he meestal duurder is dan een pannendak. In aanleg is een rietendak ongeveer twee keer zo duur als een pannendak. De voordelen van het rieten dak moeten daarom voor jou wel opwegen tegen het totale kostenplaatje. De totale kosten zijn uiteindelijk afhankelijk van de levensduur van het dak en die is afhankelijk van de rietdekkers, en of het dak goed wordt onderhouden en van de weersomstandigheden en is daarom erg moeilijk om te voorspellen. Wel kan gezegd worden dat een rietendak meestal tussen de vijfentwintig en de vijftig jaar meegaan.