Shisha blijft doorgaan

Van het roken van sigaretten, shag, sigaren, een pijp en een waterpijp is bekend dat het schade kan opleveren aan de gezondheid van de roker en aan de gezondheid van de omstanders van de roker. De teksten en afbeeldingen op de pakjes sigaretten staan er daarom ook niet voor niets. Ze staan er om te waarschuwen tegen de dingen die je als roker en als omstander allemaal kan krijgen.

Daarom wordt het aantal plekken in Nederland waar je nog mag roken steeds meer beperkt. In veel openbare ruimtes is het daarom niet meer toegestaan om te roken omdat dat de gezondheid van andere mensen kan aantasten.

Sinds 1 juli 2008 is het daarom verboden om in horeca gelegenheden te roken omdat sommige mensen hinder hebben van deze rook maar wel graag naar de horeca gelegenheid toe willen. Er mag dus niet meer openbaar in horeca gelegenheden worden gerookt, terwijl deze horeca gelegenheden juist de plekken zijn waar altijd gerookt werd. Tegenwoordig mag je daarom alleen nog in special rookruimten roken.

Shisha lounges worden ook gezien als horeca, terwijl sommige shisha lounges helemaal niet iets ten consumptie wil aanbieden dan alleen de beste waterpijp tabak zoals Nakhla tabak. Toch waren ook deze shisha lounges verplicht om rookruimten te maken waar mensen naartoe konden als ze graag wilden roken. Ondanks dat deze regel niet populair was, zat er niets anders op dan naar de regel te luisteren. Daarom werd er in al die lounges een ruimte gemaakt waar je kon roken.

Veel bedrijven in de horeca hadden niet zoveel moeite met die stap omdat ze shisha erbij deden, maar horecabedrijven die shisha als corebusiness hadden raakten een deel van hun ruimte kwijt waar ze dan geen zaken meer mee konden doen. Daardoor konden ze minder omzet draaien. De niet-rokersruimte is voor deze mensen daarom erg nadelig.